Avocat penalist Bacau

Divorțul prin acordul părților in fata instantei de judecata, când nu exista copii din căsătorie

Spre deosebire de reglementarea anterioara prevazuta de Codul Familiei care in prezent este abrogat si care conditiona desfacerea căsătoriei prin acordul părților, doar în fața instanțelor de judecată , dacă trecea cel puțin un an de la încheierea căsătoriei și doar dacă nu existau copii minori rezultați din casatorie , noua reglementare a divortului prin acord din
Codul civil actual , permite soților desfacerea căsătoriei in aceasta modalitate în fața instanțelor de judecată, indiferent de durata căsătoriei și indiferent dacă există sau nu copii minori rezultați din căsătorie.
Astfel, se observa două modalități de desfacere a căsătoriei prin acordul părților, în fața instanțelor de judecată:

  1. Divorțul la cererea ambilor soți;
  2. Divorțul la cererea unuia dintre soți, acceptată de către celălalt soț
    Instanta competenta sa solutioneze divortul potrivit art 915 Codul de procedura civila este judecatoria în circumscripția căreia se află ultimul domiciliu comun al soților. Dacă sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuiește la ultimul domiciliu comun, instanta competenta este aceea de la domiciliul
    paratului.Cand paratul nu mai are locuinta in tara, divortul se va judeca la judecatoria unde are domiciliul reclamantul.
    Daca nici reclamantul si nici paratul nu mai au locuinta in Romania , partile pot conveni expres sa divorteze la orice instanta din Romania. In lipsa acordului competenta este Judecatoria sectorului 5 Bucuresti.
    Cerere de divort prin acordul partilor se timbreaza cu 200 lei .
    Partile se pot infatisa personal in fata instantei de judecata sau pot imputernici prin procura speciala un avocat care sa le reprezinte interesele . Poate fi acelasi avocat atat pentru parat, cat si pentru reclamant. Pentru ca instanțele de judecată să pronunțe desfacerea căsătoriei prin acordul părților, interesează acordul efectiv al soților cu privire la desfacerea căsătoriei.
    Odata cu cererea de desfacere a casatoriei prin acord , instanta trebuie sa se pronunte si pe capatul de cerere privind numele purtat dupa divort de sotul care a luat numele celuilalt sot, odata cu incheierea casatorei. Acesta poate sa reia numele avut anterior casatoriei sau poate pastra numele din timpul casatoriei. Pentru pastrarea numelui din timpul casatoriei este nevoie de acordul sotului.

În urma formulării și înregistrării cererii de desfacere a căsătoriei prin acord , instanța de judecată , va fixa un termen scurt pentru soluționarea cererii în camera de consiliu.
La termenul de judecată fixat, instanța de judecată verifică dacă soții stăruie sau nu în desfacerea căsătoriei.
În cazul în care într-adevăr soții stăruie în desfacerea căsătoriei, instanța de judecată va pronunța desfacerea căsătoriei, fără a administra alte probe în susținerea cererii acestora.
Hotararea prin care se ia act de acordul partilor privind desfacerea casatoriei este definitiva din ziua pronuntarii acesteia, ceea ce înseamnă că nu poate fi atacată la instanța superioară cu apel .