Servicii de avocatura Bacau

Divortul din culpa comuna a sotilor

In cadrul procedurii de divort, casatoria poate fi desfacuta si din culpa comuna a celor doi soti.

Acestia pot solicita desfacerea casatoriei din culpa comuna, fara motivarea hotararii. In acest caz, judecatorul nu va trece in considerentele hotararii motivele care au dus la desfacerea casatoriei.

Daca in urma administrarii probatoriului, respectiv din inscrisuri, din declaratiile de martori, rezulta ca ambele parti sunt vinovate de desfacerea casatoriei, casatoria se va desface din vina ambelor parti judecatorul descriind in sentinta care sunt motivele care au dus la divortul partilor.

De asemenea, divortul se poate dispune si din culpa exclusiva a unuia dintre soti.

Cererea de divort prin care se cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratului trebuie motivata, solicitandu-se administrarea de probe care sa dovedeasca vinovatia sotului. Daca se constata ca cele sustinute de reclamant sunt adevarate, instanta de judecata pronunta desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratului , obligandu-l pe acesta la cheltuieli de judecata. Daca partile au fost casatorite cel putin 20 de ani si divortul s-a pronuntat din culpa exclusiva a celuilalt sot, sotul reclamant poate beneficia potrivit art 390 Codul civil de o prestatie care sa compenseze , atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita. Trebuie precizat ca sotul reclamant nu poate beneficia si de prestatie compensatorie si de pensie de intretinere. Odata cu solutionarea divortului se poate stabili si dreptul sotului divortat la pensie de intretinere din partea celuilalt sot daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei. De asemenea sotul divortat are dreptul la pensie de intretinere, cand incapacitatea de munca este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria si in decurs de 1 an de la divort.

Motivele intemeiate  pentru a se pronunta divortul din culpa exclusiva a unui sot pot fi considerate : violenta fizica sau verbala, alcoolismul , legaturile extraconjugale etc.

Divortul se mai poate pronunta si la cererea uneia din parti dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.

Potrivit art 373 lit c Codul civil , daca intre soti a intervenit o separare cu o durata de cel putin 2 ani, oricare dintre ei poate formula cerere de divort.

Singura conditie care trebuie indeplinita este ca partile sa fie despartite in fapt doi ani si sa nu fi reluat convietuirea in tot acest timp.

La cererea sotului a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

La art. 373 lit. d) Noul Cod civil  este prevazuta si posibilitatea ca  unul din soti, respectiv cel care are o problema de sanatate grava sa poata solicita desfacerea casatoriei