Avocat penalist Bacau

Care sunt posibilitatile sotilor de a divorta?

Conform noului cod civil, divortul poate fi :

  • prin acordul partilor
  • La cererea unui sot, atunci cand bazat pe motive temeinice poate dovedi cum ca raporturile dintre cei doua sunt grav vatamate, continuarea casatoriei fiind imposibila;
  • La cererea unui sot, dupa o separare reala de minimum 2 ani
  • La cererea unui sot care din motive temeinice de sanatate nu mai poate continua casnicia
    Cand cei doi soti se inteleg sa divorteze prin acordul partilor acestia se pot adresa instantei de judecata , notarului sau starii civile
    Pentru a divorta prin acordul partilor , nu conteaza anii de casatorie , partile pot alege instanta unde doresc sa divorteze ,fara a se tine cont de ultimul domiciliu , domiciliul paratului sau resedinta acestuia .
    Paratul trebuie sa dea o declaratie olografa ca este de acord sa divorteze la Judecatoria unde doreste reclamantul .
    In cazul unei hotarari de divort prin acord , instanta nu motiveaza hoatararea , constata doar desfacuta casatoria prin acordul partilor .
    Pentru a introduce o actiune de divort pruin acordul partilor este necesara o taxa de timbru de 200 lei .
    Hotararea de divort prin acordul partilor este definitiva din ziua judecatii
  • Divortul din motive temeinice
    In cazul unui divort bazat pe motive temeinice, acesta trebuie sa aiba la baza urmatoarele 3 elemente
  • Existenta unor motive temeinice
  • Existenta raporturilor grav vatamate dintre soti
  • Imposibilitatea continuarii casniciei
    In cazul unui divort din motive temeinice, judecatorul trebuie sa constate culpa sotilor, imposibilitatea continuarii casatoriei in urma raporturilor grav vatamate dintre cei doi, aceste vatamari fiind iremediabile.
    In urma acestul proces de divort, sotii hotarasc pastrarea numelui celui care si l-a schimbat in urma casatoriei, sau revenirea la numele initial, acest lucru este posibil si fara acordul celuilalt sot in cazul in care este deja cunoscut intr-un domeniu cu noul nume (cantaret, avocat, notar etc.).
    De asemenea, pastrarea numelui fara acordul celuilalt este acordata de catre instanta si in cazul interesului minorului, daca este cazul.
    Procedura de divort
    Divortul se poate desfasura in instanta, acolo unde este necesara prezenta unui avocat specializat in divort, unde instanta competenta este Judecatoria din punctul de vedere al competentei materiale.
    Este important ca actele sa fie depuse la instanta competenta de la ultimul domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre ei inca mai locuieste in raza acesteia.
    Atunci cand divortul se efectuaza prin acord, se poate efectua pe cale administrativa: la primaria unde s-a oficiat casatoria sau la un notar public. In acest caz, sotii primesc un ragaz de gandire de 30 zile, timp in care pot retrage cererea de divort. In cazul in care se doreste divortul in continuare, ofiterul starii civile sau notarul, elibereaza certificatul de divort fara mentiuni legate de culpa sotilor.
  • In cazul in care sotii nu se inteleg amiabil asupra oricarui aspect accesoriu cererii de divort, ofiterul sau notarul va respinge cererea de divort si va indruma sotii catre instanta.Desi divortul prin acord nu necesita neaparat prezenta unui avocat, asistenta acestuia in procesul de divort este preferabila, deoarece te poate scuti de multe dureri de cap.
  • Avocatii specializati in divort au deja experienta cu procedura divortului la notar, cunoscand seria de demersuri succesive – 2-3 vizite la notar, documentele de redactat de catre notar, transmitereaacestora catre starea civila, iti pot lua din presiunea de pe umeri pentru a face acest proces cat mai putin stresant si dureros pentru tine.
  • Desi avantajul principal al acestei proceduri este lipsa implicarii instantei si un timp de solutionare mai mic, costurile pot fi mai ridicate, mai ales daca procesul nu este inteles foarte bine de la inceput. Aici intervine suportul unui avocat bun petru divort, care te poate scuti de costuri aditionale, nervi suplimentari si drumuri in plus. Chiar si in cazul divortului pe cale administrativa, suportul unui avocat specializat poate fi valoros si important pentru tine avand in vedere ca vei avea certitudinea unui proces corect, evitarea complicatiilor si finalizarea intr-un timp scurt.
  • Important! In cazul existentei copiilori minori, divortul nu se poate face in fata ofiterului de stare civila. Se poate face in fata notarului, cu conditia ca sotii sa se inteleaga in privinta tuturor aspectelor cresterii si intretinerii copiilor minori, insa un avocat specializat in divorturi recomanda completul de judecata care poate decide ce este cel mai bine punand interesele copiilor minori pe primul loc.
  • In cazul unui divort in instanta prin acord – atunci cand sotii se inteleg cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, locuinta copiilor, pensia alimentara, revenirea la numele anterior, partajul bunurilor comune etc. In cazul unui divort in instanta fara acord, sotul vatamat trebuie sa aduca in instanta toate dovezile detinute impotriva sotului parat, pentru ca instanta sa poata decide custodia copilului si pensia alimentara.